Feed on
Posts
Comments

Håret

Den här bilden är mitt blygsamma bidrag till att utöka mängden ”håriga” bilder på nätet, och på så sätt kanske på sikt utjämna oddsen i alla fall någon hundradels promille i kampen mot de retuscherande, in absurditet jämna, släta och tillfixade bilder vi dagligen överöses med i media.
För det är ju så att det vi ser dagligen, det blir normalen. När ingen längre vågar visa sin orakade armhåla eller skäggiga ben sjunker medvetenheten om det naturliga tillståndet undan. Det fixade blir det normala och det ofixade ses som fult, äckligt, ohygieniskt och till och med onaturligt.

 

Jag la upp bilden på facebook och fick genast kommentaren att vad åstadkommer jag egentligen med att sluta raka mina armhålor? Vilket jävla mesigt försök att leka rebell, liksom.

Jag åstadkommer rakt ingenting kanske, ensam. Men jag är ju inte ensam om att reagera på den folkstorm av otrevligheter som uppstod när den där tjejen råkade flasha sin orakade armhåla på melodifestivalen för ett par veckor sen. Och jag tror att det är en viktig motreaktion, bara att synas. Att vi lägger upp de här bilderna i våra bloggar eller i facebook-gruppen Ta håret tillbaka är ett sätt att återskapa medvetenheten om vad som faktiskt är normalt och naturligt. Nämligen att det växer fram en liten tofs av mjukt hår i armhålan på varenda en av oss. 
Det är det naturliga och normala, det är ett faktum, ingen åsikt. Och inte är det äckligare eller mer ohygieniskt för att den tofsen sitter i en kvinnas armhåla än en mans heller. Om man inte kan se att den eventuellt upplevda skillnaden i ens upplevelse av äcklighet är en social konstruktion, då undrar jag lite över det kristiska tänkandet hos den personen.

Jag kommer inte att förändra mina rakvanor/ovanor. Det spelar ingen roll alls om jag tycker att en mjuk buske i armhålan är fint eller fult. Men jag önskar intensivt att vi tittar och tänker kritiskt på skeenden och fenomen i världen.

Att vi inte blint accepterar och jamsar med i vad ”folk” tycker. För ”folk” tycker inte samma sak, och skulle de göra det så har du rätt att tycka precis vad du vill ändå.

Tyck själv.

Tänk själv.

Bless you.

1 person gillar det här inlägget.

Leave a Reply