Feed on
Posts
Comments

Det pågår ju en debatt på nätet just nu om kvinnors kroppar och hur dessa värderas och bedöms i varje bild. En rejäl vedklabbe på den brasan var ju Blondinbellas Size me-kampanj där hon vek ut sig själv i sin egen tidning om jag förstår saken rätt. Poängen är förstås att bredda idealbilden av den kvinnliga kroppen, att visa upp en normalstor kropp med en till synes nöjd och stolt inneboende. Som en motvikt mot alla beniga små skrakar som får agera förebild för det västerländska kvinnoidealet av idag.

Jag har läst Lady Dahmers inlägg om tilltaget. Och jag förstår henne inställning. Alldeles för mycket fokus läggs på utseende och vikt idag. Orimligt över alla gränser skulle man kunna beskriva det som. Och fast jag innerligt önskar att hela samhället skulle fokusera om, lägga mer vikt vid styrkan och glädjen i att ha en kropp som fungerar, som skänker oss rörelsefrihet och njutning, så tror jag inte att detta kommer ske i rödaste rappet. Vi lever i ett samhälle som högst av allt premierar pengar, konsumtion, ungdom, smalhet och yta.

Jag tror det ligger en poäng i att visa upp en diversitet av kroppar, och skönheten i dessa. Just för att tillföra normalviktiga, vanliga kroppar  till den överdos av exponerade anorexismala kvinnokroppar som vi dagligen överöses med. Jag tror att det finns ett värde i att bredda det som ses som normalt. För just nu är det det supersmala och retusherade som ses som normalt, som får vara måttstock för dagens unga tjejer.

Dock inte givet att dessa ”vanliga” kroppar som visas upp måste vara nakna. Helst inte faktiskt. För det är att inbjuda till den granskande och värderande blicken. Det ligger liksom i fenomenet. Varför skulle man vika ut sig om inte för att bli uppskattad för det man visar upp?

Till debatten vill jag bidra med följande intressanta artiklar från konstpretton, Malmös kulturklubbs blogg/hemsida.

Om att vara mindre än man är, att förminska kvinnors storlek och betydelse

När mat är sex, om att mat aldrig får vara just mat

Läs, bli lite bedrövad (oundvikligt) men bli medveten, gå sen ut och gräv lite i rabatten och använd din vackra, starka kropp till sånt den är gjord för. Känn solvärmen på huden, eller regndropparna. Gläds över din fina kropp och allt du kan göra med den.

2 personer gillar det här inlägget.

Leave a Reply