Feed on
Posts
Comments

Three cups of tea

Jag läser en fantastisk bok just nu: three cups of tea, av Greg Mortenson och David Relin. Det är en fantastisk, SANN historia om alpinisten Greg Mortenson, som efter ett misslyckat försök att nå K2:s topp togs om hand om av folket i en av bergsbyarna vid bergets fot.

Bilden hämtad från Central Asia Institutes hemsida.

Greg blev god vän med hela byn, och alldeles tagen av den extrema fattigdomen. Barnen hade t.ex ingen skola utan studerade utomhus året runt, oavsett väder och vind.
Innan Greg lämnade byn lovade han byäldsten att återkomma och bygga en skola för byns barn.
Boken handlar om hur det inte bara blev en skola, utan numera ett stort antal skolor i otillgängliga bergsbyar, inte helt friktionsfritt kan tilläggas. Greg leder nu Central Asia Institute som strävar vidare i sin mission att utbilda och hjälpa de fattigaste av de fattiga i Afganistan och Pakistan.

Det är fantastisk läsning, oerhört inspirerande sådan. Jag har garanterat fått en ny förståelse för dessa regioners komplexa problematik med talibanstyre och stridande stammar i gerillaliknande konflikter.
Boken är dessutom en briljant påminnelse om vad en enda persons engagemang kan knoppa av till..

Läs den!

Här är länk till Central Asias hemsida. Där kan man köpa boken, och då går en del av köpesumman till arbetet av uppbyggnaden av fler skolor. Boken finns säkert billigare att få tag i på anda boksajter på nätet. Det finns också en uppföljare, som heter Stones into schools. Den har jag inte läst ännu men kommer så klart kasta mig över den så fort jag är klar med three cups of tea.

Ikväll är det dags för min andra indiska matlagningskväll. Det ska bli härligt, tror vi skulle göra naanbröd, bl.a. 
Rapport och bilder utlovas.

1 person gillar det här inlägget.

Leave a Reply